Malaizijos virtuvė yra šalies pasididžiavimas ir tikras rojus turistams, kurie mėgsta pasmaguriauti. Kinija, Indija, dalis Europos – tai tik keletas kitų kraštų, kurių virtuvės šedevrus bus galima paragauti Malaizijoje.
Ne ką mažiau nustebinti gali ir nacionaliniai patiekalai, kurių per ilgus amžius prisikaupė išties nemažai. Visas šis skirtingų virtuvių mišinys džiugina tiek vietinius gyventojus, tiek svečius – kiekvienas paragavęs Malaizijos virtuvės šedevro, jau pradeda laukti, kada kitą kartą galės išsirinkti naują patiekalą iš gausaus sąrašo.
Pusryčiams dažniausiai pateikiamas maistas, atkeliavęs iš malajų virtuvės – turėtumėte galimybę paskanauti ryžių, kurie savo skoniu labiau primena kokosus, keptų žemės riešutų ar mums įprasto kietai virto kiaušinio. Tiesa, kiaušinis gal ir skamba įprastai, tačiau pateikimas tikrai neprimena mūsų šalies virtuvės – maistas dažniausiai dedamas ant banano lapų, o pageidaujantiems niekada nepagailima sambal padažo, kuris pasižymi ypatingu aštrumu.
Šis padažas naudojamas ne tik pusryčių meniu – Malaizijos virtuvėje aštrumas yra itin mėgstamas, tad sambal puikiai tinka daugeliui patiekalų. Nutarus paragauti kito tradicinio patiekalo, kuris sudarytas iš ryžių, išvirtų kokoso piene, džiovintų ančiuvių ir virtų kiaušinių, taip pat pajaustumėte pikantišką šio aštraus padažo aromatą. Pateikimas antrą kartą jau nenustebintų – didžioji dalis patiekalų Malaizijoje yra pateikiami ant banano lapų.
Be ryžių neįsivaizduojama nei viena vietinių gyventojų diena, tad atvykę į Malaiziją turėtumėte galimybę pasimėgauti skirtingomis šio produkto variacijomis – ryžiai čia pateikiami tiek su kiaušiniu, tiek su įvairiomis daržovėmis. Populiariausias ir įdomiausias variantas, kurį gali pasiūlyti Malaizijos virtuvė yra kepinti aštrūs ryžiai – jie paruošiami su čili padažu, o valgomi kartu su keptais kiaušiniais bei krevetėmis. Nei vienas iš šių ingredientų aštraus padažo skonio neužgožia, tačiau verkti paragavus tikrai nereikės – viskas tarpusavyje dera idealiai.
Vienintelis nesklandumas, kuris gali kilti bevalgant – tikriausiai neturėsite galimybės pasinaudoti peiliu. Valgant vietinėse kavinėse, vietoj jo į rankas bus paduotas šaukštas, kuris iš tikrųjų atliks šakutės vaidmenį. Skamba gana painiai, tačiau taip jau yra – Malaizijoje pagrinde valgoma šaukštu, o jeigu nepavyksta, visiškai priimtina tai daryti tiesiog rankomis. Vietiniai gyventojai įpratę taip elgtis, tad susidomėjimas jumis dėl tokio sprendimo nei kiek nepadidės.
Nutarus, jog be peilio išgyventi negalėsite, reikėtų rinktis prabangesnį vietinį restoraną – ten galėsite mėgautis Malaizijos virtuve ir naudotis įprastiniais įrankiais. O gal verčiau surizikuoti, padėti peilį į šalį ir į gyvenimą įnešti šiek tiek egzotikos?